De Smaak van Planten
  • Start
  • Wilde planten in de keuken
  • Vergeten groenten
  • Recepten
  • Vegetarische keuken
  • Biologisch, lokaal en seizoensgebonden
  • Op het veld
  • Links en Bibliografie
  • Wie Ben ik?
menu zoek
Recepten
> Recepten

Gerookte gratin van snijbieten en aardperen

Een mooie combinatie van snijbieten, aardperen, tempeh en noten.

Ingrediënten

Voor 3-4 personen
  • 500 g de aardperen
  • 2 kleine snijbieten
  • 200 g gerookte tempeh 
  • 60 g noten
  • 25 cl room
  • 125 g geraspte kaas 
  • peper en zout

Snijd het groene gedeelte van de stelen van de snijbieten. Snijd de stelen in staafjes van 5 cm. Kook het groene gedeelte en de staafjes in een ruime hoeveelheid water gedurende een vijftiental minuten. De stelen moeten mals worden maar mogen niet te slap worden gekookt. Giet de groenten af en bewaar het kookvocht.

Schrob de aardperen schoon onder koud water en snijd ze in fijne schijfjes. Laat ze enkele minuten goed doorkoken in het kookvocht van de snijbieten. Ze moeten gaar zijn, maar ook nog een beetje krokant blijven.

Snijd de tempeh in reepjes. Giet een scheut olie in een (wok-)pan en bak ze goudbruin.

Doe de groenten, de aardperen, de tempeh en de fijngehakte noten in een ovenschotel. Voeg peper en zout toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de room toe. Bestrooi het geheel met geraspte kaas en gratineer in de oven gedurende ongeveer twintig minuten.

In de plaats van tempeh kan ook tofu, spekreepjes of bacon worden gebruikt. Het is wel belangrijk dat het om een gerookt product gaat. De bacon en de tofu kunnen direct aan de  bereiding worden toegevoegd. De spekreepjes moeten eerst worden gebakken in de pan.
Sitemap - Een vraag? Aarzel niet om mij te contacteren!
fr - nl